Dom upokojencev Tisje Črni Potok Kjer naj bo starost brez bolečin

Koncept

Koncept bazalne stimulacije deluje po principu zavestnega in ustvarjalnega spodbujanja zaznave in čutov na vseh ravneh. Gre za stimuliranje občutja lastnega telesa. Na ta način dobi človek večji občutek za sebe. Izvajajo jo tudi za dobro počutje in jo kombinirajo z različnimi tehnikami masaž, ki imajo zlasti na Daljnem vzhodu tisočletno terapevtsko in preventivno tradicijo.

Koncept
Spoznanje

Spoznanje

Bazalna stimulacija izhaja iz spoznanja, da aktivnost mišic poleg njihove krepitve in izboljšanja prekrvavitve, krepi tudi delovanje možganov in celotnega živčnega sistema. Razvijati jo je začel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja nemški specialni pedagog dr. Andreas Frölich, v sodelovanju s Christel Bienstein je bila prenesena na področje oskrbe.

Širši pomen

V širšem pomenu besede lahko rečemo, da je to nebesedna komunikacija, ki deluje v primerih, ko besedna komunikacija odpove ali jo telesni stik bistveno dopolni. Zelo uporabna je pri bolnikih s težkimi poškodbami in pri večstransko prizadetih.

Širši pomen
Uporaba v domu

Uporaba v domu

V oskrbi jo uporabljajo pri bolnikih z demenco. Učinkovita je tudi v zadnjih obdobjih razvoja te bolezni, ker deluje s pomočjo telesne zaznave preko kože (somatska, vestibularna, vibratorna, avditivno-oralna in taktilno-haptična). Koncept bazalne stimulacije je možno kombinirati s tehnikami in prijemi kinestetike – kako starejše in invalidne osebe v interakciji z ravnanji oz, podporami negovalnega osebja prepoznavajo svoje gibalne sposobnosti ter se naučijo z negovalcem usklajevati svoje gibe.

Kako deluje metoda?

Kako deluje metoda?

Metoda bazalne stimulacije pomaga, da negovalni dotik za bolnika ni ogrožajoč, ampak je prijetno navezovanje človeškega stika in krepitev socialne orientacije.

Razumevanje dotika

Razumevanje dotika

Na osnovi poznavanja nege, ki temelji na bazalni stimulaciji, želimo doseči razumljivost in sprejetost teh raznolikih dotikov.

Sprejem dotika

Sprejem dotika

Oseba naj ne bi več občutila dotik kot poseg ali napad, temveč kot navezovanje stika drugega človeka.

Pomirjamo oz. vzpodbujamo

Pomirjamo oz. vzpodbujamo

Z njo nemirnega bolnika lahko pomirimo, pasivnega pa vzpodbudimo.

 Osrednji cilj bazalne stimulacije je izboljšati kakovost nege pri osebah z demenco, pri težje in težko duševno prizadetih osebah, kot tudi pri stanovalcih ki so trajno nepomični.

SPOMINČICA-ALZHEIMER SLOVENIJA

Nazaj na vrh
Nastavitve dostopnosti
CTRL + U
Nastavitve dostopnosti
  • Ctrl+UPokaži nastavitve dostopnosti
  • Ctrl+Alt+DVrni se na domačo stran
  • EscZapri pojavno okno / meni
  • TabPremakni fokus na naslednji element
  • Shift+TabPremakni fokus na prejšnji element
  • EnterKlikni fokusiran element
  • SpaceObkljukaj / odkljukaj polje
Zapri